onsdag 11 september 2013

Planering, dokumentation och utvärdering med iPads

Ja det var ett tag sen jag bloggade nu! Haft fullt upp med semester och ny termin med ny avdelning. Tänkte iaf dela med mig av vårt sätt att dokumentera. Vi var först inne på att använda oss av Pluttra, men eftersom det helt plötsligt kom fram att det inte skulle vara gratis längre la vi ned det. Istället så har vi nu en verksamhetsblogg där vi bloggar om vår verksamhet kopplat till läroplanen. Man kan använda många appar till detta men till att börja med har vi börjat använda appen Pic Collage. I den gör vi kollage av bilder och text som vi sedan lägger upp på bloggen. Vi valde att använda blogger eftersom den inte har någon reklam. Appen till den är också väldigt enkel.
Vi valde appen Pic collage just för att den är så enkel att lära sig att använda. Det går inte att misslyckas med den. Appen är gratis och finns till både iPad och android. Du öppnar bara appen, klickar i rutan och väljer att lägga till text, bild, stickers mm. Fär att få in läroplanen snabbt och enkelt har vi lagt ett lotusdiagram som en "app" på startskärmen. Där kan man enkelt kopiera olika mål och lägga in i collaget. Som etiketter har vi rubikerna i lotusdiagrammet. När man sedan reflekterar och utvärderar kan man enkelt gå in på bloggen och se vilka mål som har många inlägg och vilka mål som man behöver arbeta mer med. På bloggen lägger vi endast ut bilder där barnens ansikten inte syns. Dokumentation till barnens egna portfolier gör vi på samma sätt i Pic Collage men dessa sparar vi istället på barnens egna usb minnen.
 
När vi planerar använder vi oss av lotusdiagrammen. Vår tanke med iPads projektet var att barnen skulle bli mer delaktiga och för att det skulle spara tid för oss pedagoger. När vi dokumenterar gör vi det tillsammans med barnen. Barnen får själva välja vilka bilder som ska användas och det är barnens egna ord och tankar om lärandet man lägger in i collaget. Det är superenkelt att göra detta tillsammans med barnen och de är väldigt engagerade! Vi planerar tillsammans med barnen genom att fylla i ett tomt lotusdiagram.
Tillsammans med barnen diskuterar vi vad de vill göra och under vilken rubrik aktiviteten ligger. Inför varje aktivitet markerar vi de mål vi tänker oss att aktiviteten ska ha med en färg. Efteråt markerar vi de mål vi faktiskt arbetade med i en annan färg. Dessa sparas sen och används vid reflektion och utvädering.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar