söndag 22 september 2013

Appar för social kompetens och värdegrund


Alla barns rätt (gratis)
En interaktiv bilderbok för stora som små om barns rättigheter. Appen är fylld av bilder, animationer och ljud som på ett enkelt och kreativt sätt förklarar artiklarna i barnkonventionen. Här hittar du också barnkonventionens 54 artiklar.

De flesta illustrationerna i boken har en enklare animation eller en ljudeffekt om man trycker på dem. Många av pratbubblorna blir också upplästa om man trycker i dem. Tyvärr går det inte att stänga av uppläsningen om man föredrar att läsa högt själv. Då får man helt enkelt stänga av ljudet.

 
Sharing with Dickie Deck (15kr)
Syftet med Sharing with Duckie Deck är att lära barn att dela med sig. På ett pedagogiskt sätt uppmuntrar appen till detta genom att visa på glädjen som uppstår när man delar upp saker och samarbetar. Appen består av sex olika spel. Godsaker – Fyra barn sitter vid ett bord och det gäller att se till att se till att all får var sin del av olika godsaker. Leksaksbyte – Tre barn har varsin leksak och den som spelar har så att säga en fjärde sak. Genom att trycka på ett av barnen ställer man frågan om det vill byta leksak. Svaret blir ett leende och en nick och därefter byter leksakerna plats. Önskningar – Tre barn har olika önskningar och det gäller att se till att alla får något som de önskar sig. Det inte alltid är samma saker som gör olika personer glada. Kakdekorering – Dekorera kakor, dela upp dem till tre barn och se när de äter upp dem. Det finns också memory och rita & måla.

Empatico (15kr)
Appen fungerar som en helt vanlig Memoryapp med det lite speciella syftet med appen är att utveckla barns ordförråd av känslor. När spelaren vänder på en bricka dyker ett tecknat ansikte med ett tydligt ansiktsuttryck upp. Under brickan visas en text som förklarar känslan, och samtidigt säger en barnröst känslan på känslans vis. När spelaren finner ett par ges ett exempel på en situation där känslan kan tänkas dyka upp.

 Puppet Pals 2 (38kr)
Du väljer scen och du väljer figurer, trycker på den röda cirkeln för att börja spela in och appen gör en film av det du säger och hur du flyttar figurerna. Välj mellan sex olika miljöer, många olika figurer, egna fotografier, djur, fordon och musik.
 
 
 
Några pedagogiska tips
 • Benämna lägesbeskrivningar och antar när ni bygger scenen.
 • Återberätta någonting som har hänt genom att göra en film med de barn som är inblandade för att de lättare ska kunna förstå vad som hänt. Diskutera vad som gått fel och vad man kunde gjort annorlunda. Gör en ny film med en bättre lösning.
 • Återberätta sagor/berättelser
 • Dramatisera räknesagor
 • Fota dig själv, gör om till klippdocka. Ta ett kort på hur det ser ut där du bor, ditt rum, ditt hus, din gata. Spela in ett självporträtt om vem du är.
 • Lära sig grunderna i historieberättande - början, mitt och slut - visualisera sin berättelse, planera, föra dialog.
 
            
        
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar