tisdag 20 mars 2012

Munmotorik saga: Putte går på kalas

Läs sagan och låt barnen härma alla djurläten, små meningar och sakljud. Ha gärna djuren och sakerna som presenteras i sagan i en låda och plocka fram så blir sagan mer levande!

Putte är bjuden på kalas hos Sissi. Han har köpt en present. Han måste springa genom skogen för att komma till henne. Vid stigen står två katter och hejar på katters vis " Mjau mjau". Uppe i trädet hörs göken "ko-ko, ko-ko". Det är blåsigt och träden böjer sig i vinden "schhh schhh". I det stora trädet har tuppen flugit upp "kuckelikuu". Men vad är det för ett randigt djur som smyger bakom trädet? En tiger! "Grr grrr". Han låter farlig och Putte får bråttom därifrån. Då springer han nästan rakt på en gris som grymtar "nöff, nöff, nöff". Strax hörs ett litet pipande bakom stubben, vad kan det vara? En mus som är rädd för något "pip pip pip". Musen tittar skrämt botåt busken för där ringlar en lång orm "ssssssss ssssssssss". Putte stampar i marken och jagar bort ormen. Ett surrande hörs plötsligt. Det är en geting som vill sticka Putte "bzzzzz bzzzzz". Men det vill Putte inte alls var amed om. Han viftar med armarna och ropar "bort med dig" och getingen lämnar honom ifred. Lite längre bort står ett lamm och betar "bää bää" och en groda hoppar fram på stigen "koack koack".

Putte är nu framme hos Sissi och knackar pådörren "knack knack". Inifrån hörs Sissi ropa "kom in". Putte ger henne presenten och önskar "Grattis Sissi" Hon blir glad. "Tack Putte". Ett par lekkamrater har redan kommit, Fia och Sune. Kompisarna hurrar med stark röst "hurra hurra hurra". Nu är det dags att äta tårta och Sissi blåser ut ljusen (blås tillsammans). Barnen går sedan ut i trädgården för att skjuta upp en raket "ffffFFFFFF". Den fräser iväg högt upp i luften. Sissi visar sina vänner vad hon fått i present - en klocka "tick tack tick tack", en telefon "rrrring rrring" en jojjo, en visselpipa "vvvv vvvv" och det bästa av allt, tycker Sissi, det är att hon har fått en riktig, levande höna "kaa kaaa kaa"
Var ska den bo någonstans?

1 kommentar:

  1. Vilken trevlig munmotorik saga!Den ska jag läsa tillsammans med mina elever.

    SvaraRadera