måndag 23 januari 2012

Utmana sinnena!Vi människor har som ni vet fem sinnen; känsel, smak, syn, hörsel och lukt. Det är väldigt viktigt att barn ges möjlighet att träna dessa sinnen.

Känsel

Experiment 1: Vad finns i påsen?
Ta en tygpåse och stoppa ner flera för barnen välkända saker. Låt barnen sticka ner handen och känna på föremålen. Låt dem gissa och beskriva vad det är för föremål de känner.
Här tränas barnens språkutveckling och motorik.

Experiment 2: Varmt eller kallt?
Ta tre skålar och häll varmt vatten i den ena, kallt i en och ljummet i en. Låt barnen känna med sina händer i vattnet och be dem berätta vad de känner.

Lukt

Experiment 3: Vad är det som luktar?
Ta fram olika saker som luktar mycket och låt barnen lukta. Prata om vad det är för lukt de känner och hur den upplevs.

Smak

Experiment 4: Smakar grön mjölk annorlunda än vit?
Häll lite grön (eller annan karamellfärg) i frukostflingorna. Låt barnen smaka och diskutera sedan om det smakade annorluna än när mjölken är vit.
Vi äter även med ögonen och matens färg spelar stor roll för hur vi upplever smaken. När vi är vana vid att maten ser ut på ett speciellt sätt och färgen ändras upplever vi att maten smakar annorlunda.

Syn

Experiment 5: Vad händer
Ta två fyrkantga pappersbitar och rita en fågel på ena pappret och en fågelbur på andra. Limma ihop pappersbitarna med en blompinne emellan. Sätt barnen så att alla ser och snurra på blompinnen. Låt barnen berätta vad de ser.
När du snurrar på blompinnen ser vi inte bilderna var för sig utan ögat sammanställer bilderna till en.

Experiment 6: Vart tog färgerna vägen?
Klipp ut en cirkel och dela in den i åtta lika stora delar. Måla delarna i olika färger. Gör ett hål i mitten och sätt en penna där. Sätt fart på snurran. Låt barnen berätta vad de ser.
När cirkeln snurrar upplever vi att alla färger blandas till en gråaktig färg.

Hörsel

Experiment 7: Varifrån kommer ljudet?
Sätt en ögonbindel på barnet och gå sedan runt i rummet och knacka på olika ställen (eller använd en bjälra) låt barnen lyssna varifrån ljudet kommer.

1 kommentar:

  1. Ni ar DUMMA i huvudet och jag kommer att mörda er

    SvaraRadera